Веселин Топалов спечели Мача на претендентите срещу Гата Камски. Българският гросмайстор победи в седмата партия и така триумфира с общ резултат 4,5:2,5 точки. Така Топалов, който в момента е водач в раглистата на FIDE, ще се изправи срещу индиеца Вишванатан Ананд в спор за световната титла.

Всички водещи световни медии отразиха новината за блестящата победа на българският гросмайстор.

Българинът Веселин Топалов, бе по-добър от Гата Камски и заслужено победи, коментира "Ню Йорк Таймс" вчерашното класиране на българския шахматист за финала.

"Камски направи всичко, което е по-силите му, но в момента класата на българина е по-висока. Топалов бе по-добър през целия двубой и дори финалният натиск на Камски не промени нищо” коментира още вестникът.

Най-големият руски спортен ежедневник – "Спорт-Експрес" своевременно отрази новината за победата на Веселин Топалов над Гата Камски.

"Заставяйки Гата Камски да капитулира на 45-ия ход, Веселин Топалов си осигури победата в Мача на претендентите. Така българският гросмайстор получи право на двубой за титлата със световния шампион Вишванатан Ананд от Индия", се казва в информацията на изданието.

"Българският шахматист Веселин Топалов, бе по-концентриран от Гата Камски и това му позволи да стигне до победата", пише френският вестник "Екип".

"Българинът Веселин Топалов се класира за световния финал по шахмат, след заслужена победа над американеца Гата Камски” пише английският "Таймс".