29-годишният затворник Лазар Колев ще бъде обвинен за смъртта на сестрите Белнейски. Момичетата бяха убити при все още неизяснени обстоятелства, в края на януари 2006 година. Телата им бяха открити обезобразени, а в интимните им части имаше следи от сексуални издевателства.

ДНК експертиза доказа, че спермата, открита в момичетата е на Лазар Колев. Миролюба Бенатова отиде да научи повече за него в затвора за рецидивисти в Пазарджик, където той е излежавал присъдите си изнасилване и грабежи. Кадрите са на Благой Момчилов и Евгени Генов.

29- годишният Лазар Колев  - Гангстера  е добре познат в затвора за рецидивисти в Пазарджик. Не можем да покажем негова снимка поради изрично изискване на разследващите. Лазар изглежда добре. Висок е над метър и 80, едър, със симпатично лице. Носи прякора Гангстера по наследство, но казват, че не парадирал.

Прякорът идва от дядо му, който е изтърпявал наказание тук. Но той не е бил от силовите затворници. Не е от така наречените неформални лидери, които диктуват отношенията в килията. Средностатистически крадец, добър затворник, лош гражданин”, каза Веселин Коцев, началник на затвора в Пазарджик.

Малкия Гангстер попада тук за първи път през 2000 година, когато в сила влиза присъдата му за изнасилване на 13-годишно девствено момиче от града.

Психологическата характеристика на Колев по делото сочи, че е агресивен, че насилва сексуално и близките си приятелки, че има перверзни желания. И че според приятелката му е готов на всичко под въздействие на алкохол и опиати.

Въпреки че има връзки с жени и момичета, в затвора, както и по-рано в поправителния интернат, Лазар е проявявал сексуалното си влечение към мъже.

"Може би е гей, но в отделението, в което е в момента, няма връзка. Ако общува, е активен. Посещава го майка му. Тя е много ангажирана", каза Красимира Костадинова, старши инспектор възпитателна работа в затвора.

След като е освободен през 2003 година, Лазар работи в завода на чичо си. Изчезва от града ден след смъртта на сестрите Белнейски. И попада отново в затвора за грабеж на телефон месец и половина по-късно. Връща се в пазарджишките килии с присъда за грабежа в края на 2007 г.
 
Психолозите от Софийския затвор описват Лазар гангстера като личност със склонност да злоупотребява с алкохол, неприказлив, с желание да прави добро впечатление и с потребност от признание. Всичко това като параван на несигурността му.

"Затворен, трудно може човек да проникне. Не се обвързва с никого трайно. Общува с тези от своето спално. Там се разбира добре. Конформист. Проявяваше дискриминация към малцинствата. За разлика от останалите, е наказван само два пъти. Никога не е изолиран. Първото наказание е за организиране на хазартна игра, от която беше спечелил цигари и с тях си беше купил мобилен телефон, което е нарушение. Второто е за саморазправа. Там вече показа лидерските си нагласи. Нямат топла вода, а бойлер и той беше решил да предреди един по-слаб физически - ром. И са се сбили", разказа Костадинова.

Старши инспектор Красимира Костадинова има наблюдения над Лазар гангстера, тъй като работният й кабинет е близо до неговото спално. Той често се отбивал при нея, за да разговарят. Костадинова отбелязва, че не осъзнавал болката, която е причинил на жертвата си и не изпитвал чувство за вина, че е нападнал беззащитна жена, за да й вземе телефона. Изнасилването не са обсъждали.
 
Виждала съм го в чисто човешки план, да плаче. Беше много привързан към майка си. Към баба си, към близките си. Имало е случаи и е идвал да се извини. Малко са хора с такова достойнство”, добави Костадинова.

Сперма на 29-годишния Лазар Колев гангстера е открита в интимните части на сестрите Белнейски, доказва ДНК експертиза, направена със закъснение. Следи от него има и под ноктите на едно от момичетата.

Лазар си е създал лъжливо алиби за нощта, когато момичетата изчезват. Той кара трима свои приятели, сред които две жени, да кажат в полицията, че са били заедно. Днес те не само, че не потвърждават, а и са свидетелствали пред съдия, че са накарани да лъжат.  

Част от пъзела за последната нощ на сестрите от Пазарджик вече е нареден. Разследващите търсят останалите участници  в последната компания на момичетата. Те и Лазар Колев не са били сами.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето