Парламентът прекрати правомощията на народния представител  Владимир Кузов заради влязла в сила присъда срещу него. Знаете, Кузов беше осъден за сексуален контакт с малолетно момче на 3 г. лишаване от свобода при отлагане на изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 5 години.

Припомняме ви, че Върховният касационен съд реши депутатът Владимир Кузов да не лежи в затвора. Решението на ВКС е окончателно. Кузов е осъден на три години условно за сексуален контакт с малолетния Николай Кирилов. Софийският градски съд призна по-рано Кузов за виновен и му наложи ефективна присъда от три години, която и апелативният съд потвърди.

Ето как депутатите коментираха прекратяването на пълномощията на Кузов

За мен Кузов е жертва, коментира пред журналисти депутатът от "Атака" Ваню Хърков, който единствен гласува против прекратяването на пълномощията на независимия народен представител.

Заместник-председателят на парламента Любен Корнезов каза, че Конституцията задължава Народното събрание да прекрати пълномощията на Кузов, който бе осъден за блудство с малолетен.

Говорих с Любен Корнезов веднага след като мина делото и той също ми каза, че Кузов не подлежи на изключване от парламента, каза Хърков. Предполагам, че това се прави заради Европейската общност - трябва да дадем някой от висшия ешелон, от депутатите, коментира той.

Корнезов определи като абсурдно изказването на Хърков, че е коментирал с него въпроса за отстраняването на Кузов. Корнезов уточни, че за първи път се налага парламентът да приложи този текст от Конституцията за прекратяване на пълномощията на народен представител.

Няма място за тълкуване, който желае, може да сезира Конституционния съд, ако смята, че решението ни е противоконституционно, каза Корнезов.

Депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира, че това, което е било свършено преди години от компетентните органи, е съдържало доста сериозни аргументи за присъда на Владимир Кузов.

Достойната позиция на Кузов беше да се оттегли, коментира Петков. Той посочи, че си представя какво "изливане" ще има сега върху Кузов, но не го жали. Според мен Кузов сигурно е едно от ярките недоразумения в парламента, каза Петков.
 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето