Защо се препоръчва всички бременни жени да се изследват за токсоплазмоза? Статистиката сочи, че 50% от хората  у нас са носители на това заболяване.  

Лекари определят токсоплазмозата като широко разпространено заболяване, което се среща у всички европейски страни. Резервоарът на заразата са котките. Те с изпражненията си заразяват зеленчуците и  плодовете, които  растат ниско до почвата.

Какво препоръчват специалистите?

"Много добре трябва да се измиват плодовете и зеленчуците магданоз, копър, целина, ягоди, паднали ябълки, всичко, което е било в контакт до почвата с фекалиите. Милионите ооцити са микроскопични и ние не ги виждаме,  а тези заразни елементи остават в почвата 2 години и ние се заразяваме", обяснява доц. д-р Росица Курдова, национален консултант по паразитология към здравното министерство.

Другият лесен начин да се заразим

е при консумирането на недобре термично обработено месо, недопечени кебапчета или сурови колбаси. "Вие знаете, че всяка жена опитва дали каймата е добре посолена. Дали месото е добре сварено и затова заболяването е често срещано сред жените. В голям процент то протича абсолютно асимптомно и човек не знае, че се е заразил. Самото заболяване е много опасно в два случая. Първият случай това са хората с нарушение на имунитета, вкл. тези със СПИН. Втората категория това са бременните жени, защото единият от пътищата на предаване е трансплацентарния път. Бременната жена, която наскоро се е заразила с токсоплазмоза, без да подозира това, може да предаде инфекцията на детето и след това да настъпят увреждания на плода”, предупреждава доц. Курдова.

Заразяването с токсоплазмоза в ранните месеци на бременността е с по-тежки последствия. "В старите схващания се считаше, че ако една жена има токсоплазмоза в остра фаза, т.е.  наскоро придобита - да се прекъсне бременността. Това вече не е валидно. Така или иначе, ако навреме се постави диагноза винаги може да се проведе лечение, да се износи бременността и да се роди нормално дете”, отбелязва консултантът.

Паразитолозите са категорични, че всички бременни жени трябва  да си направят изследване за токсоплазмоза веднага след като бъде разпозната бременността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!