Американски и кенийски войници провеждат съвместни учения край военноморската база Манда в Кения. Американците предоставиха своя лазарет на местните жители, които рядко виждат лекар. Хората от източното крайбрежие получават безплатна медицинска помощ в полева болница на американската армия.

750 американски мойрки пехотинци и 240 кенийски войници провеждат двуседмични съвместни учения. В частта за хуманитарна помощ на населението те отвориха военно-полева болница за жителите на близкото селце. Много от тях никога в живота си не са преминавали медицински преглед, нито са виждали зъболекар. Според стоматолога от Луизиана Роман Фарар, много е важно местните жители да повярват, че американците са техни приятели и съюзници.

Учението е планирано далеч преди двойната атака в Момбаса на 28 ноември, когато загинаха 16 души. След терористичния акт значението на военното сътрудничество нарастна особено, тъй като сега войниците от двете армии разиграват и ситуации за борба с тероризма. Според наблюдателите Кения става все по-важен съюзник на запада в нестабилния район на Източна Африка, където в на Кения съседните страни Сомалия, Судан, Бурунди, Уганда и Конго се водят граждански войни.