1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Отмениха поскъпването на парното в София

БГ Бизнес
 

Назначена е и извънредна проверка в "Топлофикация"-София заради високите сметки

Поскъпването на парното за софиянци от 1 януари се отменя, обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. От януарските фактури ще бъде приспаднато близо 20-процентното увеличение на цената на топлото.

Това е социална антикризисна мярка в унисон с очакваното намаление на цената на природния газ, коментираха от министерството. Високите сметки за топло в столицата ще бъдат проверени и от специална комисия.

"Топлофикация" София е 100% държавна и министерството има правомощие да й разпореди, да продава парното на по-ниска цена от тази, която е определил държавният енергиен регулатор.

Утре енергийният министър събира на среща мениджърите и на останалите топлофикации, за да се потърси решение, как и в другите градове цената на парното да бъде понижена.

Министърът назначи и извънредна проверка в "Топлофикация София" заради високите сметки за парно.

Ето как коментира новината Петко Милевски, директор на столичния монополист:

"За мен е важно "Топлофикация"-София поне да не е на загуба. Второто важно нещо е да могат софиянци да си плащат, защото какъв е смисълът ти да имаш една висока цена, която счетоводно ще покрива твоите загуби, а ти няма да можеш да си събереш парите от хората. За мен е важно и двете страни да бъдат балансирани".

Сметките за парно трябва да намалеят с 18,79%,

колкото е увеличението от Нова година. Да не забравяме обаче, че през лятото миналата година парното в София поскъпна с 13,4%. Тоест не очаквайте сметката за парно за миналия месец да е равна на сметката за януари миналата година.

Например, ако сметката ви за януари тази година е 150 лева от нея изваждате 18,79% и получавате резултата с колко пари трябва да ви компенсира „Топлофикация”-София. В случая сумата която имате да получавате е 28,18 лева.

Всъщност новината, че януарските сметки за парно ще бъдат намалени дойде в деня, в който Топлофикация разпращаше последните бележки до клиентите си.

Изненадващо високи сметки за парно има и в Пловдив

Изненадващо висока сметка за парно плати директорът на пловдивското училище Никола Вапцаров. Сметката за месец януари е близо 12 000 лева. За сравнение през декември била 4000.

"Имаше пет дни ваканция, имаше криза с газа, криза с преминаването от  газ на мазут, беше намалено топлоподаването", обясни Елена Александрова, директор на СОУ „Никола Вапцаров”.

От EVN Топлофикация обаче твърдят, че няма грешка при отчитането.

"EVN не допусна в нито едно училище да има намалено топлоподаване, Абсолютно реална е сметката, при тези ценови равнища", съобщи Ангел Киров, от EVN Топлофикация България.

Недоволни от сметките си са и други пловдивчани, наредили се на опашка да си платят парното. Пловдивчани не бяха във възторг и от новината, съобщена днес от министър Петър Димитров, че се отменя поскъпването на парното за софиянци.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии