Поскъпването на парното за софиянци от 1 януари се отменя, обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. От януарските фактури ще бъде приспаднато близо 20-процентното увеличение на цената на топлото.

Това е социална антикризисна мярка в унисон с очакваното намаление на цената на природния газ, коментираха от министерството. Високите сметки за топло в столицата ще бъдат проверени и от специална комисия.

"Топлофикация" София е 100% държавна и министерството има правомощие да й разпореди, да продава парното на по-ниска цена от тази, която е определил държавният енергиен регулатор.

Утре енергийният министър събира на среща мениджърите и на останалите топлофикации, за да се потърси решение, как и в другите градове цената на парното да бъде понижена.

Министърът назначи и извънредна проверка в "Топлофикация София" заради високите сметки за парно.

Ето как коментира новината Петко Милевски, директор на столичния монополист:

"За мен е важно "Топлофикация"-София поне да не е на загуба. Второто важно нещо е да могат софиянци да си плащат, защото какъв е смисълът ти да имаш една висока цена, която счетоводно ще покрива твоите загуби, а ти няма да можеш да си събереш парите от хората. За мен е важно и двете страни да бъдат балансирани".

Сметките за парно трябва да намалеят с 18,79%,

колкото е увеличението от Нова година. Да не забравяме обаче, че през лятото миналата година парното в София поскъпна с 13,4%. Тоест не очаквайте сметката за парно за миналия месец да е равна на сметката за януари миналата година.

Например, ако сметката ви за януари тази година е 150 лева от нея изваждате 18,79% и получавате резултата с колко пари трябва да ви компенсира „Топлофикация”-София. В случая сумата която имате да получавате е 28,18 лева.

Всъщност новината, че януарските сметки за парно ще бъдат намалени дойде в деня, в който Топлофикация разпращаше последните бележки до клиентите си.

Изненадващо високи сметки за парно има и в Пловдив

Изненадващо висока сметка за парно плати директорът на пловдивското училище Никола Вапцаров. Сметката за месец януари е близо 12 000 лева. За сравнение през декември била 4000.

"Имаше пет дни ваканция, имаше криза с газа, криза с преминаването от  газ на мазут, беше намалено топлоподаването", обясни Елена Александрова, директор на СОУ „Никола Вапцаров”.

От EVN Топлофикация обаче твърдят, че няма грешка при отчитането.

"EVN не допусна в нито едно училище да има намалено топлоподаване, Абсолютно реална е сметката, при тези ценови равнища", съобщи Ангел Киров, от EVN Топлофикация България.

Недоволни от сметките си са и други пловдивчани, наредили се на опашка да си платят парното. Пловдивчани не бяха във възторг и от новината, съобщена днес от министър Петър Димитров, че се отменя поскъпването на парното за софиянци.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето