Учителите вече ще имат право да гонят ученик от час, ако той пречи на урока. Но нарушителят няма да има право да напуска сградата на училището. Отново се въвежда оценка за поведение на учениците. Това е записано в новия Закон за училищното образование. В него са разписани права, задължения и санкции както за децата и преподавателите, така и за родителите. Министърът на образованието Даниел Вълчев представи проектозакона пред директори на училища от цялата страна.

Новият Закон за училищното образование разписва нови правила за ученици, учители, но и за родителите.

Всеки ученик трябва да идва на училище прилично облечен. Няма право да играе хазартни игри, да пуши, да употребява алкохол, нито да носи оръжие и други опасни вещи в училище. Всяка година класният ръководител ще изготвя характеристики на учениците си.

За лоша дисциплина, ще има санкции. Една от тях е извършване на работа извън часовете.
Останалите са още по-строги.

"Отстраняване от училище. Това е при явяване в облекло или вид, които не съответстват на Закона или правилника на училище, или в състояние, което не му позволява да участва в часовете. Например след употреба на алкохол", обясни министър Даниел Вълчев.

Учителите ще имат право да гонят ученик от час. Отново се въвежда оценка на поведението. То ще се намалява при тежки и системни нарушения. При намалено поведение ученикът няма да има право на стипендия, нито да участва в училищни състезания и олимпиади. По-тежка последица е, че при кандидатстване за друго училище, при равен бал ще отпада от класирането.

Мобилните телефони и на ученици, и на учители трябва да бъдат изключени по време на час.

Преподавателите също трябва да идват на работа в приличен вид. Част от забраните за учениците важат и за учителите.

"Въвеждаме изрична забрана, съжалявам, че ще засегнем някой, но това е световната практика - да не пуши и да не употребява алкохол в училището. Подчертавам: да не внасят. Защото мен непрекъснато ме черпят, като отида някъде. Знам, че е от добро сърце, но това не е прието", допълни Даниел Вълчев.

Законът предвижда 8-часов годишен отпуск за родителите. Той ще се дава за родителски срещи или при повикване от класния ръководител и директора. Ако възрастните спират децата си от учебните часове ще бъдат глобявани от 100 до 500 лева.

От 1 до 4 клас децата няма да повтарят учебна година. Тези, които изостават с уроците, ще получат допълнителна помощ от учителите.

Основното образование вече ще се завършва година по-рано - след 7-ми клас

Гимназиалното ще е задължителното до 10-ти клас. В 11-12 клас учениците ще имат профилирана и професионална подготовка.

Резултатите от външното оценяване на учениците в края на 4-ти и на 10-ти клас, които станаха по-известни като "малките матури", ще бъдат вписвани като текущи оценки. А  тези след 7 клас ще важат за прием и класиране в гимназиите.

Ето как директорите коментираха новите текстове в закона:

"Тези промени се очакваха от доста време. Не мисля, че системата е изненадана. Някои от тях са нови, но някои от тях са просто наложителни. Животът ги изисква и ще станат факт", заяви Емилия Иванова.

"Някои от текстовете, които чухме, задължително трябва да бъдат обвързани с отговорностите на родителите, особено текстовете за гонене от часове и от училище стават безсмислени, ако не са обвързани с родителите", отбеляза Румен Рачев.

"Най-много ми хареса частта за наказанията на учениците. Защото освен права, те трябва да си знаят и задълженията. Това е особено важно за гимназиите, защото досега учителите нямаха право да гонят учениците от час, а дисциплината в гимназиите не е на ниво. Виждам много положителни промени в закона и да се надявам, че ще го приложим така", допълни Зюлейха Якубова.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето