Промени в Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/ поиска главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов. Той заяви, че изискването в сега действащия закон - до 10 дни да се унищожават тези части от подслушването, които нямат пряко отношение към престъпението, за което е поискано - пречи да се обрисува цялата схема на контакти на наблюдаваното лице. Борисов иска и хората, засечени в разговор с уличения в престъпение, по-късно да носят отговорност на базата на същите специални разузнавателни средства.

"Унищожаването на тези абзаци е грешно, защото от съпоставянето на разговорите се вижда мафията - тоя престъпен бос с кого говори - с кои журналисти, с кои политици и депутати, какви са възможностите му на влияние. А така, ние като ги унищожаваме, как след това ще го доказваме пак", аргументира се главният секретар на МВР.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви, че в момента законът забранява трети лица да бъдат подслушвани и правата им са гарантирани. 
"Те не могат да бъдат подслушвани и как да бъдат ползвани тия специални разузнавателни средства срещу тях, като за да бъде подслушвано едно лице трябва да има достатъчно данни за съпричастност с подготвяно или извършено престъпление. Ако такива данни липсват, не може. Срещу третите лица не може да се изготвят годни веществени доказателства", каза вътрешният министър. Той не отговори на въпроса дали подкрепя идеята за промяна.