Всеки знае, че шампанско се прави само във Франция, а гъмза - само в България. Гъмзата обаче се изкупува толкова евтино, че от година на година лозята се изоставят. Отделни домакинства са произвели тонове вино от грозде, което не са успели да продадат на избите. Гъмзата става и за шампанско, но червено, а то не се търси толкова.

Една от най-интересните изби във Видинско се намира в пещера Магурата. Там се произвежда естествено пенливо вино. До "Прилепната" галерия на пещерата се стига по издълбан преди 40 години тунел. Целогодишната температура от 12 градуса е оптимална. Думата "шампанизация" е запазена само са оригинала от провинция Шампан. Но както там, така и тук вторичната ферментация се постига с добавяне на дрожди във виното. След година бутилките започват да се накланят.

Отделянето на утайката от вторичната ферментация е майсторска работа. По закон налягането в бутилките трябва да е поне 4 атмосфери. Естествено пенливото вино отделя пяната най-дълго. По-достъпните пенливи вина не ферментират в бутилката, а в цистерна. Докато най-евтиното "шампанско" е вино, газирано като безалкохолно.