Освен срещу групата за посредничество при регистрация в КАТ "Регистраторите”, МВР  проведе още две операции. В рамките на "Теророристите" полицията в Казанлък залови престъпна група в момент на продажбата на автомати "Калашников" и заглушители на ирански гражданин. По случая са задържани седем лица. При акция "Сладурите" в Раднево бяха задържани други петима души за източване на ДДС и ощетяване на "Мини Марица-изток”.

Акция "Терористите” е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура. Лицата са задържани по време на продажба на оръжията в гориста местност край язовир Копринка. Петте автомата "Калашников” са продадени на постоянно пребиваващ у нас иранец.

"Задържаните са известни и друг път са задържани а някои от тях и осъждани”, заяви Алекси Алексиев директор на ОДП Стара Загора.

Задържаният ирански гражданин е с чисто криминално досие. Частите на автоматите са изнасяни нелегално от оръжейния завод "Арсенал” в Казанлък и след това са сглобявани.

Полицията търси връзка между служителите в завода и престъпната група, за да установи точно как са изнасяни частите.

"Операцията е "Терористите”, защото тези оръжия са за решаване на спорове между групировки”, обясни Алексиев.

При друга акция в Старозагорско - "Сладурите", бяха задържани още трима души, продавали части втора употреба за булдозери в "Мини Марица-изток” като нови, на цени няколко пъти по високи от средните. От тези сделки, чрез 11 фирми, престъпната група е източвала и ДДС.

При операцията са задържани и двама служители на "Мини Марица-изток” - експерти в отдел "Търговия и доставки". Те са изписвали завишени доставки на части и са изготвяли заявки за несъществуващи производствени нужди. Министърът на икономиката Трайчо Трайков беше лаконичен в коментара си.

"Свидетели сме на неща, които трябва да се случват там където има нарушения трябва да има наказания. Там, като са се натрупали неща с години като практика и схеми, някои от тях са по-очевидни, други – не ”, заяви той.

На минното дружество са нанесени щети за близо 1 милион лева, а държавата е ощетена с над 200 хиляди лева ДДС.