
Палмовото масло в състава на някои храни може да бъде опасно за човешкия организъм. Какво трябва да знаем преди да си купим сирене от растителни мазнини и за кои хора консумирането му е нежелателно?
Въпреки че в малки количества храните с растителни мазнини не са вредни, те все пак могат да причинят здравословни проблеми.
"Употребата му многократно дневно може да се натрупа в организма и с това да наруши баланса между мастните киселини в кръвта и с това да доведе до риск - даже до по-значим риск от развиване на атеросклероза примерно", обяснява диетологът проф. Надка Бояджиева.
Сиренето с палмово масло е особено опасно за хората, които страдат от чернодробни и бъбречни заболявания. Тук възниква и следният парадокс - докато лекарите препоръчват на болните от диабет да консумират сирене, на пациентите не им беше известно, че в този продукт се съдържа палмово масло, което може да бъде особено опасно за тях.
Приемането на такива мазнини може да доведе до усложнения с мастната обмяна, бъбреците, понякога и с черния дроб.