Ресторантите във Великобритания посочват колко калории съдържат храните и напитките в менюто им. Мярката, която правителството гласува, е част от борбата със затлъстяването.
Дали и у нас можем да приложим английския опит, разказва Борислав Лазаров:

Ястие, продукти, грамаж и цена - това трябва да има в ресторантското меню. Но трябва ли да знаем и колко калории поглъщаме?

Плюсовете от идеята в менюто да пише и калориите са повече от минусите и може да бъде приложена с успех и у нас, смятат български ресторантьори.

"От опита, който имаме в наши ресторанти в Барселона, Испания обаче, от финансова гледна точка не е толкова добре, защото пада средната стойност на сметката. Клиентите почват да си правят сметката колко да поръчват”, заяви Калоян Благоев.

Свинска пържола с пържени картофи е равна на шоколад и половина - 851 калории. Това разбираме в една от лабораториите, която изследва калоричността. Тя се намира в Националния център по опазване на общественото здраве и специалистите в нея са готови да помогнат с данни за калориите в менютата на заведенията у нас.

"Имаме всички условия да го направим, проблемът е, че иска една инициатива от страна на притежателите на такива заведения. Ще струва малко пари, но ако това се предприеме като стъпка, ние можем да го осигурим, имаме средствата за това”, каза проф. д-р Стефка Петрова.