Министерският съвет да поиска от Народното събрание да гласува вот на доверие за цялостната политика на правителството. За това ще настоява премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета, анонсира "Монитор". Решението е взето единодушно на сбирката на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в "Бояна" късно снощи по предложение на министър-председателя. На нея Борисов, който изразил своята непоколебимост да се стигне до тази процедура, поискал положителен вот и от членовете на ръководството на управляващата партия. "Аз съм силен, когато казвам истината и се изправям срещу противниците. Няма да чакам провалени политики, за да ми искат вот на недоверие. Няма да го позволя", заявил пред своите Бойко Борисов.

Скандалът с подслушванията и разсекретените записи на шефа на митниците у нас стигна от София до Страсбург за броени дни, след като късно в понеделник бе поставен на вниманието в пленарната зала пред евродепутатите, пише "Труд". Изказаха се двама наши представители - Илияна Иванова от ГЕРБ, евродепутат от ЕНП, и Станимир Илчев от НДСВ, част от групата на европейските либерали и демократи. "Алармирах за назряващата страхова психоза от подслушване у нас", коментира за изданието Илчев.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков, директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов и заместник финансовият министър Владислав Горанов ще бъдат викани на разпит по разследването за изнесените на бял свят подслушани разговори, продължава по темата "Труд". "Съвсем нормално е да бъдат призовани във връзка с водещото се по случая досъдебно производство. Изчакваме и резултатите от експертизата дали въпросните разговори са били СРС-та, или са били записани по частен път", са думите на Николай Кокинов, градски прокурор на София, цитирани от изданието.

Пред "Труд" Анастас Анастасов, зам.-председател на Народното събрание, споделя мнението, че "тези компромати и атаки изиграха изключително сплотяваща роля". По думите му нападките са "реакция на престъпни групировки, които се занимават с контрабанда, данъчни измами и т.н., чийто интереси бяха засегнати от акциите на МВР през миналата година. Целта им е ясна, тя е една - дестабилизация и дискредитиране на правителството."

"24 часа" акцентира върху мнението на американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Според него опозицията ползва тези записи като политически коз. Това са неща, случващи се и в САЩ, но
трябва да се спазва върховенство на закона. Пред "Новинар" адвокат Михаил Екимджиев категорично заявява: "Съдът подписва механично за СРС и оттук нататък няма никаква гаранция, че нашият личен живот, че конституционно гарантираното ни право на неприкосновеност на кореспонденцията ще бъде защитено."

Основателят на ДПС Касим Дал ще бъде изключен от движението, отбелязва "24 часа". Този извод се наложи от решенията на партийното ръководство, което се събра да обсъди неочакваната оставка на Дал от Централното оперативно бюро и тежките му обвинения към лидера Ахмед Доган.

1,50 лв. на километър да е таванът на такситата в София. Това предлагат шефове на най-големите фирми, отбелязва под глава "24 часа". Шефът на "Такси-С-Експрес" Васил Славов лансира пределни цени от 1,8 лв. дневна тарифа и 2 лв. нощна. "Такси за един долар" пък предлага горна надница 1,10 лв. Столичната община е изпратила преди седмица писмо до компаниите, които държат над 90 процента от пазара в София. С него се иска мнението им колко да бъде таванът. Срокът за предложението е краят на месеца.

Темата на "Труд" информира, че министър-председателят Бойко Борисов е поставил абсолютен рекорд по продуктивност в изпълнителната власт. Миналата година неговото правителство е приемало по половин нормативен акт на минута или по един цял документ на всеки две минути работа. Това сочи справка, изготвена по искане на изданието от Звеното за връзки с обществеността на "Дондуков" 1. През 2010 г. кабинетът е провел 48 заседания (включително едно извънредно), на които е приел 1 786 нормативни документа. Общата продължителност на министерските сбирки е била едва 49 часа и 23 минути, т. е. малко над две денонощия. За сравнение предишният трипартиен кабинет на Сергей Станишев за близо година (18 август 2005 г. - 30 юни 2006 г.) бе отчел 50 заседания, продължили 160 часа и 25 минути - близо 7 денонощия. Но за това време тройната коалиция е "изковала" едва 1481 нормативни акта, коментира изданието.

Държавната Национална електрическа компания ще поиска поскъпване на тока с 4-5 процента от 1 юли тази година, отбелязват водещите издания. НЕК планирала 219 млн. лева инвестиции през тази година - с около 50 на сто повече, отколкото през 2010 г., пояснява "Труд" на икономическата си страница. "За да има добър финансов уют при тази голяма инвестиционна програма, НЕК ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увеличение на цената на тока от юли", казва изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов. Според него поскъпването за крайния потребител щяло да бъде под 1 ст. на киловатчас. Освен това НЕК щяла да поиска от държавата половината от дивидента й за 2010 г., който е около 100 млн. лева, да остане за инвестиции.

В интервю за "24 часа" националният омбудсман Константин Пенчев констатира, че е абсурдно и несправедливо за 5 лв. държавна такса да плащаме 6 лв. на банката. "Тъй като не можем да въздействаме на банките да намалят комисионните си, пазарът си е пазар, с екипът ми ще се опитаме да въздействаме на държавата да сложи ред", категоричен е Пенчев и подчертава, че новата идея заплатите да се плащат само по банков път също е проблематична. Всяка комисионна или теглене от банкомат струва на гражданите по 5 лв., а според омбудсмана това накърнява правата на и правата им. Пенчев призовава всяка банка да постави надписи върху банкоматите си, за да могат хората да си направят сметката. "След като държавата прекарва хората през банките, тя трябва да им гарантира някаква защита!", смята омбудсманът.

Средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" ще бъдат усвоени 100 процента, гласи коментарът в "Класа" на Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. По думите му успехът вече е видим. През 2010 г. са отворени схеми за 2.36 млрд. лв., от тях са договорени 1.65 млрд. лв. Така са преизпълнени поетите ангажименти до края на миналата година. Намерението ни е до края на тази да бъдат договорени 2.5 млрд. лв. и да бъдат пуснати проекти за 3 млрд. лева, обяснява Плевнелиев.

Средствата, които се отпускат по програмата, не само освежават икономиката на България, те водят до реформи, продължава по темата Томислав Дончев, министър по управлението на средствата от ЕС. С европейски пари ще започне реализацията на проекти за извеждането на деца, които са лишени от родителски грижи извън социалните домове. През тази година ще стартира и програмата за интегрирано градско развитие.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да проверява "Топлофикация-София" заради високите декемврийски сметки, пише под глава "Дума". Проверки щели да правят само по индивидуални жалби, в които има дадени конкретни факти и обстоятелства. Това заяви председателят на комисията Ангел Семерджиев. От дружеството през миналия месец предупредиха, че сметките за декември ще са по-високи с около 30 на сто. Сега обаче някои абонати получавали дори двойно по-високи сметки.

"Енергетиката остава на тъмно", е водещото заглавие за "Дневник". Корупция, лошо управление и пълно бездействие на контролните органи, което ощетява данъкоплатците и влошава енергийната сигурност на страната. Това са част от изводите в анализа за управлението на държавните енергийни дружества и на големите проекти в сектора, извършен от Центъра за изследване на демокрацията. Липсват елементарни правила за отчетност и контрол в дружествата, което заплашва финансовата им стабилност.

Като пример са посочени НЕК и "Булгаргаз", които въпреки икономиите през последната година остават застрашени от фалит, коментира изданието.

Трите мобилни оператора се договориха да бъде премахната клаузата за автоматично преподписване на договорите, пише "Монитор". Договорката между "Мобилтел" ЕАД, "Космо България Мобайл" ЕАД и БТК AД е постигната заради общественото недоволство и жалбите, постъпили в Комисията за регулиране на съобщенията срещу практиката на мобилните оператори за подновяване на индивидуалните договори с абонатите.

Въпреки известните колебания по пътя към пълната забрана на пушенето у нас правителството все пак взе категорично решение по въпроса, коментира на челна страница "Сега". "През лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м", съобщиха от Министерството на здравеопазването. Решението е взето на среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали здравният министър Стефан Константинов, шефът на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова и представители на Министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите.

До 2-3 седмици цялата страна ще бъде поразена от свински грип, алармира под глава "Труд". Софийска област вчера първа обяви епидемия, днес това ще стори и Благоевградска. А Пазарджишко, Плевенско, Ямболско и Габровско са в предепидемично положение, казва за изданието д-р Ангел Кунчев, главен държавен епидемиолог. Специалистът е категоричен, че топлото време създава допълнителни условия за разпространението на заразата.

Нови заграждания на границата ни с Турция ще спрат преминаването на диви животни с болестта шап от южната ни съседка, съобщава "Монитор". Това стана ясно при посещение на земеделския министър Мирослав Найденов в граничното село Резово. В момента заграждения има по едва 29 километра от общо 143 от границата ни с Турция, обясни министърът. Той планира липсващите огради да бъдат възстановени за сметка на държавния бюджет, ако Европейската комисия не отпусне средства за тях. Животните, заразени с шап трябва да се унищожават, категорична е пред "Стандарт" Диляна Попова, експерт по ветеринарните въпроси в Асоциацията на месопреработвателите в България. По думите й заразеното месо в никакъв случай не може да се използва за производство. В противен случай болестта може да се разпространи и тогава рискът за стопанството е голям. Говедата се разболяват по въздушно-капков път, подчертава Попова.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов обвини в натиск по дела премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, отбелязва "Сега". Двамата му се обаждали от Германия. Съдията проговори малко след като Висшият съдебен съвет го отстрани от ръководния пост заради скандала "Приморско". Според Пенгезов ВСС е взел решението под диктовката на МВР шефа. "Отстраниха ме, защото така беше наредено", са думите му, цитирани от изданието. И припомни колко атрактивен е постът му, както и че в момента тече битка и за шефското място на друг ключов съд - Софийския градски. "Овладеят ли се постовете на СГС и САС, позициите са овладени", допълва той. От ВСС не са отговорили на въпроса на "Сега" дали ще проверят твърденията за натиск по конкретни дела и дали ще инициират втора среща с Цветанов по темата.