Няма как да бъде контролирано използването на растителни мазнини и други добавки като сухо мляко и нишесте в родното ни сирене. Оказва се, че ветеринарните служби, които трябва да следят какво ядем, нямат нужните лаборатории. Така разчитаме само на съвестта на производителите. А както стана ясно през последните дни, по щандовете има повече фалшиво сирене, отколкото истинско. Защо се стигна дотук разказват репортерът Валерия Чанкова и операторът Валентин Василев, които бяха в Силистренско.
Нямаш крава, пиеш мляко. У нас тази ситуация е вече повече от пет години. Макар че българските потребители откриват, че ядат фалшиво сирене едва преди седмица, практиката да се забъркват млечни продукти без сурово мляко не е от скоро.
Преди пет години млекопреработвателите се възползват от безмитния внос на евтино сухо мляко за шоколадовата индустрия и започват да влагат суровината първо в киселите млека, а след това и в сирената. Последната мода е на растителните мазнини, за която има данни от миналата година. Оттогава досега в Силистренско например пет от седемте мандри са се сдобили с документация за производството на млечни продукти с палмово масло, внос от Малайзия.
Мандрата на Димо Денчев също има разрешение от ветеринарните власти да произвежда млечен продукт от кокосово масло и млечен протеин. В него няма нито прясно мляко, нито някоя от съставките на българското сирене. Засега не е пуснал новия асортимент, но скоро ще бъде принуден да го направи.
Няколко дена съм обикалял по Варна, по Пловдив и където и да предложим нашия продукт, всеки казва: "Дай ми евтин продукт, не ми давай скъп", разказва Денчев и добавя:
"Но ако така продължават нещата и ний всеки ден започнем да трупаме сирена. Произвеждаме 4 тона сирене примерно на ден, от него сме продали 1 тон, то това нещо се натрупва. И ако така продължава, значи ний трябва да помислим някакъв нов вариант за нов вид сирене".
Палмовото масло не е забранено
и според ветеринарните служби не е опасно за здравето. Но е пълна измама, произведеното с него да бъде наречено сирене или кашкавал. "Значи много отдавна е доказано, че не са вредни тия растителни мазнини. Няма от какво да се страхуваме, това са мазнини, в които няма холестерол", коментира д-р Венелин Димитров, директор на РВМС-Силистра.
За да не лъжат мандрите, от ветеринарната инспекция правят проверки какво пишат по етикетите. Контролът обаче е само на хартия. "За момента проверяват на документи, докато не се преоборудва нашата лаборатория, за да можем да изследваме тия растителни мазнини", обяснява Димитров.
В Силистра се надяват до месец да имат оборудвана лаборатория и да започнат масови проверки по мандрите и магазините в търсене на истинското българско сирене. Конкуренцията на евтиното вносно палмово масло е довела фермерите дотам, че от около месец млякото им е поевтиняло с една трета.
От месец фермерите в Силистренско са започнали да продават и кравите си, за да издържат на разходите за ток, фураж и задълженията към банките. Росен Иванов е вложил 250 хиляди лева в стопанството си и вече година чака парите си от САПАРД. Въпреки че е трябвало да ги получи до края на юни 2008-а.
"Всичките сме взели на кредит, заложили сме значи два, три апартамента в момента - на майка ми, на жена ми на майка й, на брат ми на дядо му. Каквото има в града и може да го заложим, всичко сме го заложили, всичко е плюс сградата, която е тая и животните са заложени", казва Росен.
"И от мерата няма, от земята няма, от САПАРД няма, просто отникъде няма, в момента, от мандрата няма. Мандрите взеха да забавят с месец плащанията. (...) Значи, в България там нарисуваха една тоалетна, някой хора се обидиха, ама това си е истината. България наистина я направиха една тоалетна, щото салам без месо, сирене без мляко, значи ний тука тъй, кой откъде има боклуци, нокти се внасят, палмови мазнини се внасят, човки, телешки пениси, кожи, кой откъдето има боклуци, от Китай, каквото искаш отвсякъде. Някъде, ако има някой боклуци, ей тука в България всичко пристига. Ний поемаме", възмущава се фермерът.