
Днес Националната ветеринарномедицинска служба съобщи, че започва унищожаването на готовите продукти с ирландско свинско месо, които бяха засечени у нас. Анализите на референтната за Европейския съюз лаборатория в Холандия показаха неколкократно завишени нива на диоксин в пробите.
Близо 79 хиляди броя консерви и над 15 тона колбаси бяха поставени под възбрана от българските ветеринарни служби след новината, че в част от ирландското месо има завишено съдържание на диоксин.
Комитетът по храните към Европейския съюз взе решение суровото свинско да бъде унищожено веднага, а продуктите, в чиито състав има над 20% от потенциално опасното месо, да бъдат изследвани. Консервите и колбасите ще бъдат унищожени в екарисажа във Варна.
При проверката, която направиха от ДВСК непосредствено след оповестяването на случая, стана ясно, че част от продуктите с вложено ирландско месо са стигнали до крайни потребители.