МВР ще поиска Върховната касационна прокуратура да провери как е изтекла информация за използването на специални разузнавателни средства срещу бившия полицай Живко Георгиев. Това каза главният секретар на МВР, генерал Бойко Борисов.

Според закона, записите трябва да се унищожат 10 дни по-късно, ако не разкриват данни за престъпление на другите лица. В конкретния случай това не е направено. Кой ще понесе отговорността, още не може да се каже, уточни главният секретар на МВР. Според ексвътрешния министър Емануил Йорданов, е извършено тежко нарушение на закона, защото е разпространена информация, в която е намесено името на министър Антон Станков, без да е извършил престъпление.

"Става въпрос за едно доста тежко нарушение на закона. След като информацията, която изтича не касае предмета на разследването, тя трябва да бъде унищожена. Още по-малко да става публична тайна", подчерта бившият министър на вътрешните работи.

Генерал Бойко Борисов е категоричен, че трябва да има изменения в закона за специалните разузнавателни средства. В сега действащия например, много голям кръг от хора слагат подписите си за използването на специалните разузнавателни средства.

"Аз многократно съм казвал, че това трябва да се остави на професионалисти и да има граждански контрол, повтарям. Освен това, към специалните разузнавателни средства трябва да се добавят всички, които вършат престъпление, говоря по закон, да може да се използва и срещу тях. А не само към този, срещу когото сме го насочили", каза ген. Бойко Борисов.

Той добави, че всички материали по случая са иззети от министър Георги Петканов. МВР ще има становище по случая в близките дни, допълни още главният секретар.