Сто и двадесет ученици и учители от цялата страна ще връчат днес отворено писмо на министъра на образованието и науката Владимир Атанасов и на постоянния координатор на ООН у нас Марта Руедас. В писмото те искат въвеждането на задължителни часове по здравно образование в цялата страна. Петицията ще бъде връчена на министъра в Банкя, където авторите на писмото са на семинар.

Участниците във форума ще направят равносметка на постигнатото в часовете по сексуално и здравно образование в 14 общини в България. Ще бъдат обсъдени начините, по които младите хора, просветното министерство и местните власти могат да изпълнят националната програма "За децата на България". Годишната среща на училищата, в които се изучава сексуално здравно образование в 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас, се организира от Отдела на ООН за социално развитие, и се подкрепя от УНИЦЕФ и Фонда на ООН за население.
120-те учители и ученици от цялата страна настояват да бъдат изпълнени ангажиментите по споразумението, подписано през месец юни между просветното министерство и Отдела за социално развитие към ООН. Според програмата здравното образование и възпитание трябва да се въведе като задължителен предмет през 2002-2003 г.