Информацията за рекетирани граждани от Дупница може да бъде проверена. В община Дупница, през последната една година при всеки конкурс, в който общината е продавала имот, отдавала под наем, имаше една клауза – така наречените социални разходи за общината. Например, вие печелите дадена обществена поръчка за 1000 лв., но 500 лв. оставяте като дарение на общината, под такава форма. Това разказа в предаването "Тази сутрин" на bTV бившият кмет на Дупница Първан Дангов, който пръв поведе битката и искаше държавата да застане зад гърба му срещу братя Галеви.

"Аз лично тогава, както и колегата Методи Стойнев от "Атака" сме се питали къде отиват тези пари, а дали изобщо постъпват е друг факт. За мен трябва да бъдат проверени и сметките, дарителските на общината по този начин", допълни Дангов.

В един такъв дупнишки модел, освен силовия кръг, за който става въпрос и който се управлява от т.нар. братя Галеви, има и т. нар. бизнес кръг и аз смятам, че той е не по-малко виновен за ситуацията в града, отколкото силовия кръг. Това коментира Методи Стойнев, общински съветник от "Атака" в Дупница. Той поясни, че това са хората, които имат бизнес в града и които в момента работят с т.нар. братя Галеви.

"Смятам, че кметът Атанас Янев има по-голяма морална вина за това, което се случва, тъй като той се е съгласил да бъде кмет, знаейки с какви хора има работа. Не случайно има и две досъдебни производства срещу него", отбеляза още Методи Стойнев.

При кмета на Дупница Атанас Янев не са постъпвали никакви сигнали за рекет до този момент, от който той е управник на града, научи екип на bTV.

Припомняме ви, че историята се завъртя около таксиметровите фирми в града и около собствениците на две от най-известните фирми – Пламен Миланов и Стъклето.

Стъклето става малко по-късно съдружник на Пламен Миланов. От там тръгват и обвиненията на Миланов. Това което той пуска като оплакване е, че е рекетиран. Миланов отказа да говори пред bTV с мотива, че не иска да пречи на следствието.

Той обаче съобщи, че е бил задържан вечерта, когато са задържани Владимир Ангелов-Стъклето и постол Чакалов – Тоци. Задържан е за няколко часа докато е траял разпитът и след това е освободен. Основната причина да бъде в ареста бил неговият съдружник – Стъклето.

По време на разпита е ставало въпрос за съдружниците и кой кога влиза във фирмата, тъй като първоначално в една от фирмите едноличен собственик е Пламен Миланов. Малко по-късно се появява Стъклето и тук се завърта историята, че Миланов е изнуден Стъклето да му стане съдружник и да вземе някакъв дял от фирмата.

Две са основните фирми за таксита – едната остава собственост на Пламен Миланов, а в другата – двамата са съдружници.

Най-вероятно полицаите вчера са броили пачки на улицата, разказа репортерът ни Антон Хекимян, тъй като Стъклето е оказал съпротива при ареста и е хвърлил парите, които са били белязани, на улицата. Полицаите е трябвало да ги преброят, за да видят дали са толкова.

Д-р Пламен Соколов, бивш кмет на Дупница потвърди, че рекет в Дупница има, като той през годините е менил своята форма и своята насока. Той сподели, че преди години "въпросните господа" са се опитали да го притиснат до стената.

Какво още разказаха Пламен Соколов и Вергил Кацов, общински съветник и председател на сдружението на автомобилните търговци в Дупница, можете да чуете в прикачения файл. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето