В държавния бюджет няма пари за тринадесета заплата за всички бюджетни служители, съобщи вицепремиерът Николай Василев преди заседанието на правителството.

Той поясни, че всяка бюджетна организация ще раздава тринадесета заплата, съобразно направените през годината икономии, например при  незапълнен щат.

Ръководителите на държавните и общински институции сами ще трябва да решат дали могат да дадат коледна надбавка на служителите си. Допълнителното плащане ще е допустимо само в дружествата и институциите, които имат икономии от фонд "Работна заплата", поясни финансовият министър Милен Велчев.

Повечето големи държавни дружества няма да получат тринадесета заплата, показа проверка на Би Ти Ви. Коледни надбаевки няма да има в Националната електрическа компания, БТК, както и в БДЖ, където от години има закъснели плащания.

Вместо тринадесета заплата в Министерството на финансите и в Министерството на икономиката на някой от служителите ще бъдат раздадени премии под формата на награди за добра работа.

Добавки за Коледа ще получат всички служители в Министерството на земеделието, Столична община и други общини,  ако имат спестени средства във фонд "Работна заплата". Добавката ще бъде по-малка от брутното месечно възнаграждение на служителите.

Пенсионерите ще получат допълнителни 20 лева към декемврийските си пенсии.