Оказва се, че самотата, не само, че е вредна за здравето, но и може да се окаже смъртоносна. Поне такива са изводите от анализ на 148 изследвания, обхванали над 300 000 души.

Хората с приятели и роднини живеят по-дълго, съобщи в. "Дейли телеграф".

Самотните хора са с 50 процента по-застрашени от ранна смърт от тези с активен социален живот. При тях смъртността е висока като при алкохолиците, а стресът от сприятеляването е сравним с ефекта на спирането на цигарите за пушачите.

Хората, които често общуват с роднини и приятели, живеят средно 3,7 години по-дълго. Връзката между смъртта и самотата важи както за мъжете, така и за жените независимо от възрастта и здравословното състояние.

Учените от университетите на Юта и Северна Каролина основават изводите си на анализ на 148 изследвания, обхванали над 300 000 души.

"Хората и близките улесняват живота в ежедневието. Те могат да ти заемат пари, да те закарат някъде, да гледат децата. те насърчават и по-здравословния живот, карат те да отидеш на лекар, да се движиш. Могат и непряко да помогнат като създават чувството, че има за какво да живееш." - каза проф. Бърт Учино от екипа.