"Инспекторите дойдоха, за да осигурят по-добри условия и по-точна информация за предстояща агресия", каза Рамадан на среща с египетска делегация в Багдад. Говорител на Международната агенция за атомна енергия отрече твърденията. Освен това, иракският вицепрезидент каза, че работата на инспекторите трябва да бъде под контрола на независими специалисти. Според Би Би Си, ако Ирак настоява, това ще се сметне като поставяне на условия - нещо, което предизвика провала на предишните инспекции.

Саддам Хюсеин заяви, че Ирак трябва да даде шанс на инспекторите на ООН да докажат, че страната няма забранени оръжия. Това е първият коментар на иракския ръководител за проверките след пристигането на експертите. Саддам призова народа към търпение към, по думите му, несправедливата, арогантна американска тирания.

От своя страна вицепремиерът Тарик Азиз каза, че ще бъде чудо, ако няма война, въпреки че Ирак не разполага с оръжия за масово поразяване. Според него Съединените щати искат да управляват Ирак чрез правителство, оглавявано от шефа на американското Централно командване генерал Томи Франкс, а американски петролни компании да експлоатират иракския нефт.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН удължи с 6 месеца действието на хуманитарната програма "Петрол срещу храни" за Ирак.