В петия ден от оръжейните проверки в Ирак инспекторите на ООН посетиха безпрепятствено военно-промишлен център в Багдад и три фабрики за алкохолни напитки в покрайнините на иракската столица.

След проверки инспекторите съобщиха за липсващо оборудване в един от посетените обекти. Говорителя на оръжейните инспектори Хиро Уеки заяви, че по време на 6-часовата им проверка в центъра "Карамах" те не намерили част от техническите средства за мониторинг, поставени в завода по време на предишната проверка преди 4 години. Според Уеки обаче, възможно е апаратурата да е преместена или унищожена.

Обектът, стопанисван от иракската комисия за военна индустриализация, е един от най-важните ракетни заводи в Ирак. Главната цел на проверката там е била да се установи дали не продължават разработките на системи за ракетно управление или на ракети "Ал-Хюсеин". Този вид ракети са подобрена версия на руските Скъд и имат обсег на действие 650 км. След края на Войната в залива през 1991 година международната общност забрани на Ирак да ги произвежда.

Пред журналисти директорът на военно-промишления център "Карамах" заяви, че той произвежда само ракети с обсег до 150 км, както позволяват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Ирак.

Друг екип - от експерти по ядрените оръжия -посети три частни фабрики за алкохолни напитки на около 30 км от Багдад. Според иракски източник, при проверката на инсталациите инспекторите не са открили нищо, което може да свидетелства за производство на забранени оръжия.