Новото правителство на Египет, ръководено от премиера Ахмед Шафик, встъпи в длъжност, съобщиха световните агенции. Мнозина от министрите са били членове на предишния кабинет, уволнен от президента Хосни Мубарак в опит да успокои протестите.

Ахмед Абул Гейт остава начело на външното министерство, а Мохамед Тантауи - на министерството на отбраната, като получава също поста на вицепремиер. Министерствата на петрола и на труда също запазват ръководителите си. За нов министър на вътрешните работи е назначен пенсионираният генерал от полицията Махмуд Уагди, който заема мястото на Хабиб ел Адли, превърнал се в най-омразната фигура заради бруталните действия на силите за сигурност срещу демонстрантите.

Съставът на новия кабинет обаче едва ли ще задоволи десетките хиляди демонстранти, които от миналата седмица изпълват улиците по цялата страна с искане за оставка на Мубарак и целия му режим, отбелязва Асошиейтед прес. Безпрецедентното протестно движение в Египет призова за обща стачка днес и за шествие от един милион души по улиците на Кайро утре, за да бъде принуден Мубарак да се оттегли от властта.

Държавната телевизия съобщи, че железопътният транспорт в цялата страна е спрян в навечерието на масовата протестна акция.

Шестима журналисти на арабската телевизия "Ал Джазира" в Египет бяха задържани за кратко, а камерите им бяха конфискувани, след като властите наредиха да се затворят офисите на телевизията в Кайро. От медията уточниха, че арестуваните журналисти работели за английската служба на телевизията.