Над две трети от охладените картофи, които са на пазара са от нелегални цехове. Това съобщиха за bTV производители. Дневното потребление само в столицата е около четири и половина тона. Никой не знае, кой, къде и как бели и пакетира картофите.

Лади, москвичи и баничарки обикалят преди обяд столичните павилиони за дюнери и разтоварват пакети с белени, охладени картофи. Легалните производители се страхуват да говорят, защото става дума за много пари. Направихме проверка с инспектори от санитарната инспекция. На мястото, където тече проверката има няколко магазина за дюнери. И всички работят с едни и същи картофи.

„Няма информация за производител, условия за съхранение, наименование на продукта и срока на трайност”, констатира Бистра Иванова, държавен здравен инспектор.

Никой не може да каже, откъде идват картофите. Известна е само цената - 60 стотинки за килограм. Два пъти по-евтино, отколкото от легален производител. Имало само лепенки, каза един от продавачите. Оказа се, че така наречените лепенки очевидно не са задължителни за въпросния доставчик.

Инспекторите издадоха предписания на проверените обекти продуктът на бъде спрян веднага от продажба.

Доставките на подобен тип продукти задължително се извършва със сертифициран хладилен камион. В заведенията, картофите също трябва да се съхраняват в хладилник. Оказа се, че това не навсякъде е така.

„Нарушението, което се констатира е съхранението извън хладилни условия. При указания на производителя за съхранение в хладилник от 2 до 6 градуса”, отбеляза Красимира Христова, здравен инспектор.

Разпореждането на инспекторите беше категорично - картофите да изчезнат от витрините. Така от хладилниците, те преминаха на съхранение в багажника на паркиран автомобил. Освен, че никой не знае, при какви условия се произвеждат тези картофи, по непотвърдена информация, част от тях се обработват и с препарати срещу потъмняване. Проверките ще продължат.