Жени, които имат репродуктивни проблеми, но искат да станат майки, протестират тази вечер в София, Варна и Бургас с празни бебешки колички и свещи в ръка. Те се молят законотворците да ги чуят и да им дадат възможност да изпитат най-великата радост - да родиш дете. Тази проява се организира от фондация Искам бебе и сдружение Зачатие и е подкрепена от гилдията на лекарите, които лекуват бездетните жени.

Жените протестират срещу липсата на гаранция при разпределянето на 20 милиона държавни пари, които трябва да им осигурят ин витро лечение. След като стотина депутати се подписаха под проекта за създаване на самостоятелен фонд за асистирана репродукция, в парламентарните комисии това предложение беше отхвърлено, защото в управлението на фонда беше предвидено пряко участие на пациенти, които да контролират къде отиват парите.

Сега парите най-вероятно ще отидат в една обща програма на здравното министерство, където чиновниците ще определят какви пари къде ще бъдат плащани.

270 000, или 1 от 6 двойки в България искат, а не могат да имат дете. Добрата новина - над 90% от тези двойки успяват да постигнат мечтата си след лечение и често - след ин витро - и този процент нараства с развитието на асистираните репродуктивни технологии. Присъединете се, покажете своята позиция, бъдете съпричастни - човек не е застрахован. Няма да ви струва нищо, а за 270,000 двойки ще значи много, призовават организаторите.

Протестът на майките с празни бебешки колички ще бъде показан и в Шоуто на Слави, където ще гостуват и някои от жените.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето