Класацията на най-омразните подаръци на Апенините оглавиха декоративните и ароматизирани свещи, следвани от морски соли за вана. Най-предпочитани пък са изисканите гастрономически деликатеси. Безспорен победител сред тях се оказа не някое рядко и отлежало вино или шампанско, а кралят на зимната кулинария - белият трюфел.
Любители на гастрономията подържат теорията, че специфичната му миризма била идентична с тази на женските по време на любовния им период. Това настървявало търсещите ги животни, а и сетивата на консуматора. Пиемонт, Тоскана и Умбрия са районите, в които се намират най-качествените трюфели.
Цената на блюдо, поръсено или ароматизирано с няколко грама трюфел започва от 50 евро, за да достигне до 200-300 евро в реномираните ресторанти. Всяка година дори се организира търг за най-добрите италиански екземпляри. Тазгодишният счупи всички рекорди. Бял трюфел от 900 грама достигна цена от 330 хиляди долара. Това, което превръща рядката гъба в истински каприз е и фактът, че е нетраен и се съхранява по строги правила.