В България за първи път ще бъде показана представителна изложба на великия живописец, график, скулптор и керамик Пабло Пикасо. Тя ще бъде съпътствана от още 7 събития, посветени на големия творец.

За близо 80-те години, в които твори, Пикасо създава свое естетическо измерение, в което никой друг няма място. Рисува някои от своите най-известни, превърнали се в класика творби, още през 20-те години на миналия век. Комерсиален, провокативен, ексцентрик, смел експериментатор, обявен за на-великия художник на столетието, Пикасо промени не само живописта, но и света. Скандализирайки човечеството, той го принуди да избере между две определения – безспорен гений или чудовище, знаейки, че в изкуството те означават само едно – безкраен талант.

Изложбата у нас включва над 80 експоната – платна, графики, скулптури, и е подготвена специално за България.

"Това е първото значимо събитие на Пикасо в България, за първи път в неговия сайт се появява името на България – стана нещо като брак между Пикасо и България, България и Пикасо", каза в студиото на bTV Mариса Оропеса, куратор на изложбата. Експозицията ще остане у нас до март.

"Независимо, че има много произведения на Пикасо, е много сложно да се съберат негови творби заради цената им. Работихме близо година, за да успеем за изложбата тук", каза Оропеса.

По думите й най-важното е публиката да се запознае с Пикасо, с барселонския му период.

"Не трябва да забравяме, че той никога не е преставал да бъде испанец, въпреки, че беше изгнаник, заради диктатурата. Той беше гений, не само като художник, но и като личност, като човек на изкуството, като ум", каза кураторът.

Изложбата може да видите от 18 декември в Галерията за чуждестранно изкуство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето