Бившият втори в ръководството на ДПС - Касим Дал, заяви, че движението трябва да има нов лидер, дори той да е посочен от Доган.

Залозите ще се яви ли днес Касим Дал пред централното бюро на ДПС или не клонят към 80 на 20 за това, че няма да стъпи на „Стамболийски”. Въпреки че, според запознати, когато съобщили за заседанието в стаята на ДПС в парламента, Дал възкликнал "О кей" и си записал нещо в тефтера.

„Аз очаквам да се свика централният съвет на ДПС, който не е свикван от година, и пред него ще кажа, защото така съм решил - от една година не се спазва уставът на ДПС, няма даже заседания, които правим, като ЦОБ; не се водят протоколи; няма едно решение”, коментира вчера в Антоново Касим Дал. За него спасението на ДПС минава през оставка на Сокола.

Председателят да се оттегли, да посочи нов председател, за да може ДПС да излезе от изолацията вътре и вън от страната. Председателят точно това обеща преди година и половина когато имаше национална конференция на ДПС, че трябва да почне дебат за типа лидер, който трябва да има, и че той до една година ще напусне.

Двамата с Доган се познават от повече от 25 години. Приятелството им започва в затворническите килии не случайно. Касим Дал излежава присъда затова, че през 1985 година основава смятаната за терористична организация Турско националноосвободително движение. Затова много от съпартийците му смятат, че откъси от досието на Меди Доганов в архивите на Държавна сигурност са провокирали решението на Касим Дал да се изправи срещу него. Той обаче отказва да отговори на този въпрос.

След затвора 17 години Касим Дал е заместник-председател на ДПС. Той е кадровикът в партията, той изгражда структурите, той реди листите. Той управлява четири от фондациите на партията, през които минават паричните потоци за изборите още от избора на Петър Стоянов за президент. Касим дал държи връзките с бизнеса, с Турция.

"За разлика от Доган никога не е принадлежал на специалните служби. Може би заради това Дал е признатият лидер на българските турци от страна на изселническите организации в Турция. Касим Дал е лидерът на ДПС, който има сериозни позиции сред турския бизнес”, каза политологът Огнян Минчев. По думите му обаче повече от 20 години Дал е мълчаливият втори човек в партията.

Заради силните му позиции съпартийците на Касим Дал подозират решение да разцепи организацията.

„Аз не съм искал да ме подкрепят или да не ме подкрепят. Аз изразих моето мнение и това, което се говори между хората, право куме в очите това, което трябваше да се каже”, каза Дал. Той обаче беше категоричен, че не е готов да оглави ДПС, нито да оглави друга партия.

По всички правила на играта, ако иска да успее, Касим Дал първо трябва да се опита да спечели партията отвътре.

Колкото и малки да са шансовете, че Касим Дал ще се яви на заседанието на Бюрото, винаги по-малки са шансовете самият Ахмед Доган да отиде там. От ДПС обаче винаги могат да се очакват изненади.