Една трета от ориенталския тютюн от тазгодишната реколта е съсипана от дъждовете и ще бъде изхвърлен, твърдят производители от Източните Родопи. Добивите са по-големи от очакваните, но качеството на тютюна е лошо. От "Булгартабак" съобщиха, че изкупуването на тютюните тип "Ориенталски" и "Бърлей" ще започне на четвърти декември. Производителите вече са започнали да сортират реколтата спрямо новите изисквания на "Булгартабак".

"Това няма смисъл да се пастелира. Това се изхвърля. Тази низа да е вземем като цяло какво можем да вземем. Ето това може да се вземе но ще е втори или трети клас", коментира Владимир Хаджиев от с. Жълтуша.

Една трета от ориенталския тютюн не отговаря на новите изисквания за качество и ще бъде изхвърлен. Останалото количество ще бъде евтино оценено, заради по-ниското качество, смятат производители. За най-качествения първи клас тютюн производителите получават по 6 лева и 70 стотинки на килограм, а трети клас се оценява само на лев и 70.

Още преди обявяването на изкупната кампания производителите започнаха да подготвят тютюна за предаване на "Булгартабак".

"Защото се надяваме да дойде експертът да дадем малко тютюн, да вземем малко пари, защото няма ни за манджа, та за ученичката ли", споделя Шинка Александрова.

Прибраният през тази година тютюн масово е с лошо качество, но за сметка на това добивите са много по-големи от очакванията.

"Над очакванията много. Може би 50 % над очакванията", пояснява кметът на Жълтуша Ясен Милушев.

Произведеният тютюн е повече от договорения, затова производителите се притесняват дали ще бъде изкупен.