Днес е празникът на Несебър. Вече 25 години Старият град е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Преговорите за вписването на града започват на 6 декември 1983 г. в италианския град Флоренция. Официалната конвенция за приемането на града под егидата на ЮНЕСКО е с дата 9 декември.

"Тази дата, това признание и това вписване на Несебър е дошло в резултат на усилията на много хора, на дълги години проучвателска дейност, на дълги години реставраторска дейност в Стария град, за да могат действително неговите многобройни паметници да бъдат видени в истинския си блясък, да бъдат оценени от многобройните наши и чужди учени и с това признание да стане достояние на целия свят", разказва Петя Каяшкина, директор на музей "Старинен Несебър"

Преди около две години Старият Несебър е бил застрашен от премахване от списъка на световното наследство. Сега обаче общината полага усилия за запазването на уникалните паметници на културата тук, сред които са най-голямата раннохристиянска църква, надписи, скулптури, скъпите и изящни предмети, открити при разкопки.

"Може би не доброто отношение към паметниците на културата, прекомерното натрупване с търговски обекти около самите църкви, които са паметници на културата. Но ние сега се стремим да положим нова идея - да направим нова алейна търговия, да я пренасочим в други части на града, където няма толкова паметници. Благодарение на това културно наследство, което имаме, на тази история, град Несебър може да просъществува и в годините", коментира кметът на общината Николай Димитров.

По повод годишнината от вписването на града със списъка на културното наследство беше организирана и изложба "Носталгия по Стария град". Тя е резултат от дългогодишната страст на повече от 15 колекционери.

Несебър е петата скъпоценност, която България внася в световната съкровищница. Сега Старият град е сред най-ценните обекти на нашата планета.