Днес министрите трябваше да гласуват, за да бъде възстановено членството на държавата в Българската аерокосмическа агенция /БАКА/. Точката беше оттеглена от дневния ред в последния момент заради забележки на Българската академия на науките.

Участието на държавата в Българската аерокосмическа агенция е прекратено от предишното правителство. Агенцията е създадена през 1993-та година. В момента е на пълна самоиздръжка. Участва в разработването на медикобиологическа апаратура за международната космическа станция, чието изграждане трябва да приключи през 2007 г.

Според президента на агенцията едва ли скоро ще дойде денят, когато българин отново ще полети в Космоса. Въпреки, че космическият туризъм набира все по-сериозна инерция.

"За около десетина дни за да бъде в Космоса за свое удоволствие си плаща 20 милиона долара", пояснява президентът на БАКА Борис Бонев.

Според Бонев единственият начин България да навакса изоставането си в сравнение с другите страни е държавата да се ангажира по-активно с космическите проекти.

Засега връщането на държавата в БАКА се отлага. От правителствения пресцентър съобщиха, че в последния момент се появили забележки от страна на БАН към предложението.

Председателят на БАН академик Юхновски не бе открит за коментар.