Гласуването вероятно ще бъде едно и ще се проведе утре.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че неговата партия ще гласува с ОДС против правителството.

Според ОДС, правителството поставя България пред неприемливия избор - атомната централа или Европейския съюз, и грубо нарушава Конституцията, защото няма право да поема ангажимент за предсрочно закриване на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" в противовес на парламентарно решение тези блокове да бъдат спрени, когато ни приемат в Евросъюза.

"Защото членството в Европейския съюз и НАТО е преди всичко уважение към закона, към конституциите и реда. Защото никой не уважава правителство, което погазва собствената си конституция. Защото, идвайки от Европа, вие трябва да знаете по-добре, че там уважават онези политици, които уважават собствения си народ и държава", заяви председателят на Парламентарния съюз ОДС Надежда Михайлова.

Българинът не може да извади от джоба си пари за двойно повишени цени на тока при предсрочно спиране на рекатори в АЕЦ, затова "Коалиция за България" ще бъде с ОДС срещу кабинета, каза лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"Парламентарната група на "Коалиция за България" ще гласува за предложението на ОДС за вот на недоверие и против правителството, защото то трябва да си ходи", подчерта Станишев.

Според мнозинството България е поела правилния път и няма да се върне назад, както иска обединената срещу управлението опозиция.

"Свидетели сме на ново обединение на опозицията срещу членството на България в Европейския съюз и не случайно двата вота са непосредствено преди Копенхаген", каза председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Юнал Лютви изрази мнението, че двата вота на ОДС и БСП "няма да минат".

Гласуването на вота на недоверие ще бъде утре на обяд. Все още не е ясно дали ще бъде едно или две - по двете предложения - на ОДС и на "Коалиция за България".

За първи път цялото правителство бeше заедно в парламентарната зала по време на дебатите за вота на недоверие. Повечето министри се включиха в дискусиите. Министър-председателят остана на мястото си през цялото време, без да вземе думата.
Шестима министри се бяха подготвили за дебатите и взеха участие в тях. Премиерът не го направи, въпреки че обвиненията на опозицията бяха и лично срещу него.

Правителството действа в рамките на договореното от своите предшественици - бе тезата на енергийния министър, според когото сега опозициите търсят индулгенции.

"Опит за индулгенция, която тези, които ни поставиха в ледения улей през 91-ва година, днес се опитват да издействат от името на българския народ", бяха думите на Милко Ковачев.

Соломон Паси бе изчислил, че в процеса на договаряне на европейската помощ за България, с всеки час от дебатите по вота България изпуска по 10 милиона евро.

"Струваше ми се, че за да засенчите резултатите от Прага, не трябваше да пожертвате европейската жътва на България, защото този вот, точно в този момент, е лъжицата с катран в бурето с меда, донесено от Прага", подчерта министър Паси.

Често депутатите и министрите аплодираха изказвания. Министър-председателят остана в залата и по време на почивката и излезе след края на петчасовите дебати. Той определи дебата като
"много цивилизован и интересен", като в отговор на въпрос заяви, че не е имал нищо специално, което да каже на народните представители.