16 души бяха убити при експлозията на кола-бомба до хотел, собственост на израелска финансова групировка. Според кенийската полиция сред жертвите има двама израелци, а останалите са кенийци. Атентаторите-самоубийци, за чиято самоличност не се знае още нищо, са били трима. По същото време чартърен самолет на израелската авиокомпания "Аркия" едва избегна ракета, изстреляна срещу него в момент на излитането му от летището на Момбаса. Отговорност за двете атаки в Кения пое неизвестна досега групировка, наричаща се "Палестинска армия".

Кенийските здравни власти съобщиха, че повече от 30 души, предимно кенийци, са били настанени в болница. В Ерусалим външният министър Бенямин Нетаняху съобщи, че са загинали трима израелски граждани, сред които две деца. Според управителя на хотела в момента на експлозията в сградата е имало 140 туристи.

Взривената кола-бомба е срутила напълно покрива на сградата. Нанесени са големи материални щети. Вече са арестувани двама заподозрени. Те били заловени по сигнал на човек от улицата. Непосредствено след взрива той ги забелязал да се измъкват от хотела и да се качват в автобус на градския транспорт. Полицейски източници съобщиха, че по всяка вероятност терористите са използвали пластичен експлозив. Властите в Найроби обявиха засилени мерки за сигурност във всички национални резервати и туристически обекти на страната.

Буквално минути преди експлозията, в същия район на Кения, беше обстрелван самолет на израелската авиокомпания "Аркия". Срещу машината, която излитала от летище Момбаса, е била изстреляна ракета, която за щастие само одраскала корпуса.
Самолетът, на борда на който е имало 270 души - пътници и екипаж, е невредим и завърши полета си в Тел Авив. Представител на "Ел Ал" опроверга информацията, че във връзка с този инцидент държавната авиокомпания е отменила временно някои свои полети.