Саудитска Арабия масово финансира радикалните палестински движения "Хамас" и "Ислямски джихад", и подкрепя семействата на извършителите на самоубийствените атентати, както и техните симпатизанти. Това съобщава в днешния си брой германският всекидневник "Ди Велт", който притежава саудитски документи, открити от израелската армия при сблъсъците в Тулкарем на Западния бряг на 20 ноември.

Финансирането се извършва с посредничеството на "саудитската комисия в подкрепа на Интифадата", ръководена от министъра на вътрешните работи. От началото на втората Интифада през есента на 2000 г. близо 140 милиона долара били изпратени чрез комисията в окупираните палестински територии. Парите били получавани от 13 фондации и организации, регистрирани като благотворителни. Седем от тях обаче били контролирани от "Хамас", според вестника. В саудитските документи, открити от израелската армия, фигурирали имената на 102-ма терористи, получили финансова подкрепа от Саудитска Арабия. Семействата на извършителите на самоубийствените атентати получавали суми, достигащи 5 000 долара, уточнява "Ди Велт".

Преди няколко дни американски сенатори поискаха да бъде направено разследване на евентуална връзка на правителството на Саудитска Арабия с финансирането на терористите от 11 септември. Според статия в "Нюзуик", принцеса, съпруга на дипломат, е изпратила десетки хиляди долари на двама саудитци. Те били студенти в Съединените щати и поддържали връзка с двама от похитителите на самолетите, използвани при атентатите срещу Вашингтон и Ню Йорк.