Това реши Политическият съвет на управляващото мнозинство. НДСВ няма да позволи тайно гласуване на вота.

Заради насроченото за тази седмица обсъждане на двата вота на недоверие, в четвъртък няма да има редовно заседание на правителството. Министрите ще бъдат в парламента, за да изслушат аргувентите на опозицията против предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Премиерът Симеон Сакскобургготски не е притеснен от самото искане за вот на недоверие, а от падащия рейтинг на управляващите.

"Вижте, имиджът, който се дава, е това, което ме притеснява. Рейтингът пада непрекъснато според всички. Не знам. Така се твърди - за нас важното е да си вършим работата", заяви министър-председателят.

Според ръководството на НДСВ, за да се поеме от мнозинството необходимата политическа отговорност за страната, гласуването на вота на недоверие трябва да бъде явно.

"Който счита, че е за това, да подкрепи българското правителство, трябва да го каже ясно, категорично и открито и пред управляващата коалиция, и пред избирателите", подчерта председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.
Той е на мнение, че всички депутати от мнозинството ще подкрепят кабинета. След дебатите в четвъртък ще стане ясно кога ще се гласува вотът на недоверие към кабинета.

СДС няма да провежда консултации с БСП за обединение на исканията на двете политически сили за вот на недоверие към правителството. От СДС смятат, че утре, преди заседанието на парламента, председателският съвет трябва да обсъди ситуацията с двете искания за вот на недоверие.

От СДС настояват Народното събрание да гласува тяхното искане за вот на недоверие, а след това искането на левицата.

Сините твърдят, че акцентите в двете искания са различни и затова не могат да бъдат обединени. СДС е акцентирал върхи погазването на Конституцията. Докато в точка в мотивите на БСП е "малко популизъм, сплашване на хората, всяване на страх..."

В същото време от БСП не отхвърлят възможността за обединение на двата вота.