Американският президент Джордж Буш и руският му колега Владимир Путин заедно призоваха Ирак да се разоръжи напълно и безусловно. Буш посети днес Санкт Петербург за срещата с Путин, след което пристигна в литовската столица Вилнюс.

Сред целите на срещата е и стимулиране на търговските връзки между Вашингтон и Москва, които изостават от политическите отношения. Русия се надява да измести арабските страни като снабдител на САЩ с петрол в замяна на американски инвестиции в отрасъла. Според американския президент, главната цел на визитата му е да заяви пред Русия, че разширяването на НАТО не я заплашва.

Същата задача има и новият съвет "НАТО-Русия", който заседава днес в Прага. Генералният секретар на Алианса Джордж Робъртсън съобщи, че на заседанието на Съвета "НАТО-Русия" са били одобрени политическите рамки за работата по съвместните мироопазващи операции. Русия и Алиансът подготвят в момента обща оценка за разпространяването на ядрените, биологичните и химическите оръжия по света. Според руския външен министър Игор Иванов, борбата с глобалните заплахи за сигурността и занапред ще остане приоритетна задача на Съвета "НАТО-Русия".