Ако не сте ходили в Тайланд, може безплатно да усетите неговата екзотика в центъра на столицата. Виннай Сукма е шеф-готвач, който ще ви покаже, че близалките могат да бъдат истински произведения на изкуството.
„Рецептата включва пудра захар, царевичен сироп и оцветители. Загрявам сместа до 100 градуса, но оформям фигурите на не повече от 70-80 градуса. Най-често изработвам цветя, тайландски птици и свещени животни”, разказва той.
След сладкото начало на тайландската разходка разгледайте традиционните им занаяти. По-малко от два часа отнема изработката и украсата на бамбуковия чадър, наричан „борсанг”. Не се препоръчва за дъжд, но е аксесоар, който ще ви пази от лятното слънце.
Всички знаем за изяществото на китайския порцелан, но само тук до неделя можете да видите на живо изкуството на тайландския порцелан, който се нарича „бенджаронг”. В превод това означава "пет цвята", но през хилядолетията майсторите добавят още девет, плюс безброй нюанси и дори благородни метали като злато и платина.
Тайландските гости ще ви открият тайните на „карвинга” или декоративната украса на плодове и зеленчуци, ще ви покажат традиционните си бойни изкуства, а след виртуалната разходка в Югоизточна Азия пробвайте и единствената платена атракция – ястията, приготвени по оригинални рецепти.
Фестивалът продължава до неделя, когато ще кажем на азиатските гости "лаа гон на" или "довиждане" на тайландски.