Ученици и учители от Френската гимназия в столицата отново ще протестират заради предсрочното пенсиониране на директора на училището Пенка Малинска. Вместо дисциплинарно уволнение заради нарушение, от Регионалния инспекторат по образованието пенсионират Пенка Малинска. Тя все още не е пенсионна възраст, но вече имала необходимия стаж.

"Щом има нарушения, защо има този дух? Щом много е грешил, защо учениците имат успехи? Ако нещо не върви, то не върви като цяло. Аз имам 92 точки и 57 години стаж", каза Малинска.

"Липсата на административни и правни знания показва, че се опитва да манипулира ученици и учители, опитвайки се да говори за политически дивиденти от това", каза в студиото на bTV Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование.

Според ученици и преподаватели в гимназията уволнението на Малинска е реваншизъм на просветното министерство заради написаните миналата година шестици на всички ученици в рамките на националната стачка в гилдията.

В понеделник ще има извънредна родителска среща на ученици, родители и бивши възпитаници, за да обсъдят по-нататъшни действия за защита на Малинска.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето