
По принцип традиционната българска кухня е здравословна. Градският начин на живот обаче ни принуждава да се храним все по-нездравословно.
„През последните петдесет години консумацията на животински мазнини се е увеличила и по-специално на свинско месо седем пъти, захар пет пъти, на алкохол четири пъти, на сол два-три пъти над физиологичните норми”, каза доц. Светослав Ханджиев.
Колкото повече пълнеем, толкова по-податливи ставаме на всевъзможни диети, предлагащи "гарантиран" резултат. Ако се движим много, даже и да си хапваме повечко пак няма да ни се лепи. И обратно - каквато и диета да правим, няма ли достатъчно физическа активност, резултатът ще е нетраен.
Според класациите България е на пето място в света по затлъстяване. Хубавото е поне, че когато човек се загледа по улиците все още не си личи да сме силно затлъстяла нация, каквито например са американците.