За предотвратяване на много заболявания е важен начинът на хранене. А сред най- здравословните храни са зеленчуците.
Николина, Елена, Бела или Жаклин - кой от нас се е замислял, че някои от най-вкусните сортове български домати носят имената на внучките на български учени.
Според учените на европейските пазари не съществува изискване за формата на зеленчуците, купувачите обаче избират само идеалните екземпляри. Въпреки това не видът, а издръжливостта и вкусът са качествата, които различават днешните зеленчуци, от зеленчуците, които са яли нашите баби и дядовци.
Има място, на което изследователи превръщат любимите български сортове в съвършените зеленчуци на бъдещето.
"Нашата основна цел е да получим едно благоприятно съчетаване на продължителност на съхранение с вкусовите качества", каза доц. д-р Живко Данаилов, зам.-директор на Институт по генетика към БАН.
След постоянни опити за баланс между съвършен вид и перфектен вкус, генетиците твърдят, че в бъдеще ще има основно два вида домати - евтини, които издържат изключително дълго, имат съвършена форма и не особено добър вкус и другите - скъпи и вкусни, сякаш току-що откъснати от градината на баба.