Според Първанов обаче, не трябва да смятаме, че присъединяването на България към НАТО приключва в Прага, напротив - предстои да бъде свършена твърде много работа в етапа на ратификацията. Държавният глава каза това преди официалната българска делегация да замине за срещата на върха на НАТО в Прага.

Президентът Първанов оцени дългогодишните усилията, довели до поканата ни за членство в Северноатлантическия съюз: "Ще бъда признателен аз, а вярвам и мнозина, към онова, което направиха бившите президенти д-р Желев, и особено г-н Петър Стоянов. Естествено ще трябва да подчертаем позитивния принос на премиерите в това число, и особено на служебния премиер Стефан Софиянски, на Иван Костов, на техните външни министри и на министрите на отбраната."

Преди отпътуването Георги Първанов сподели, че безусловно ще има и препоръки към нашата страна в процеса на присъединяване към НАТО, а срещата в Прага е началото на този процес. На журналистически въпрос дали към България е отправена покана за участие в евентуална коалиция срещу Ирак от страна на Съединените щати, президентът отговори: "При всички положения това ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъждани. Сигурен съм, че в Прага обсъждането ще бъде принципно. България ще бъде една от страните, които ще съдействат за стриктното изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност за разоръжаването на Ирак. Оттам нататък нека бъдем търпеливи, да изчакаме наистина резултатите от изпълнението на мисията на оръжейните инспектори."