Заради глобалното затопляне, в близките години земеделската реколта ще спадне с 30%. Прогнозата е на учените от Националния център по опазване на общественото здраве.

По повод Световния ден на храните, те обсъдиха връзката между резките климатични промени и хранителните продукти. Анализите сочат, че заради климатичните промени в близко бъдеще ще имаме проблеми не само с количеството, но и с качеството на реколтите. Тоест, ще се храним по-оскъдно и с по-замърсени храни.

"За съжаление, намаляват добивите. Намалените добиви неминуемо водят до покачване на цените. От там са засегнати милиони хора по света. В резултат от тези проблеми ще бъдат засегнати малките производители, тези, които се занимават с аквакултури на рибовъдство и разбира се социално и икономически слабите лица", отбеляза д-р Веселка Дулева, от Националния център по опазване на общественото здраве.

"По-високите температури водят и до по-бързо развитие на микробите и плесените. Тези микроорганизни, които, като попадат в храните, водят до заболявания...ще има повече салмонелози", добави ст.н.ц. д-р Стефка Петрова, от Националния център по опазване на общественото здраве.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето