Над 20 000 бутилки алкохол, от които половината без бандероли, иззеха полицаите от столичната дирекция на полицията при съвместна акция на данъчните и НСБОП.

В три склада на стокова борса "Зимница" в София данъчните и полицаите откриха 4 700 бутилки алкохол без бандерол. Сред тях има известни марки водка, джин и уиски.

Според Васил Панов, шеф на оперативния отдел на Главна данъчна дирекция, "по всяка вероятност се фалшифицират марки на известни производители, а другото са фалшиви бандероли".

Фирмата, която държи складовете, има и магазин на борсата. По етични съображения данъчните не съобщават името й. Представител на фирмата, заяви, че иззетият алкохол е бил на видно място в магазина и не е контрабанда. Той не знае защо 23 кашона водка "Финландия" нямат бандероли. Същото е и за внесена от фирмата германска водка.

"За алкохола без бандерол имаме митническа декларация. Какви са причините да няма не мога да ви кажа. Тя е само на съхранение при нас", заяви представителят на проверяваната фирма.

По закон фирмите, уличени в търговия с алкохол без бандерол, трябва да заплатят на държавата акциза за намереното количество в двоен размер. В случая, експерти изчисляват глобата на около 20 000 лева. Ако съмненията за фалшиви бандероли се потвърдят, търговците ще понесат и наказателна отговорност.

У нас има 180 лицензирани произоводители на алкохол. Според експертите, често тези лицензи се използват като параван за производство на фалшиви маркови напитки.