Вече започна продажбата на билети за концерта на "Депеш мод" (DepecheMode.com) у нас, който ще бъде на 18 май догодина. Той е част от световното турне на бандата Tour Of The Universe 2009. Ето какво каза Анди Флетчър за предстоящото турне и за силата на музиката на "Депеш" пред Ирина Костадинова и операторът Борис Пинтев:

- Бил си два пъти в България, нали? В Каварна и в София? Как беше?
- В Каварна беше много интересно, това е нещо като рок град. Срещнах се с кмета, който беше облечен с фланелка на AC/DC и вечерях с него. Наистина е готино това, което той е направил - рок град, в който ходят големи рок банди.

- Вие пътувате много из цял свят, виждал ли си на друго място подобен град с такъв кмет?
- Всъщност не съм, мисля, че той е единствен.

- Започвате голямо световно турне. Липсваше ли ви това през последните три години?
- Получава се така, че когато сме в студио, а ние записвахме цяла година, нямаме търпение да започнем турне, а когато го започнем, искаме да се върнем обратно в студиото. Да, очакваме турнето, но в момента сме се концентрирали основно върху записите на новия албум, и всъщност не сме мислили много за началото на турнето.

- Нещо за новия албум? Кога ще бъде готов?
- Ще го завършим около Коледа, а на пазара ще появи в началото на следващата година.

- Как ще звучи? Ще се запази ли характерното мрачно, депресивно и меланхолично звучене от последния албум?
- Трудно е да се каже, мисля че ние сме най-неподходящите хора, които да отсъдят. Имам предвид, ние самите никога не сме смятали музиката си за депресивна, някой хора мислят така, но не и ние. Аз съм убеден, че парчетата, които Мартин и Дейв написаха, са чудесни, звучат наистина много добре. Може би албумът ще бъде малко по-електронен от последния. Моето мнение е, че парчетата ще бъдат по- мелодичи.

- Какво е вашето послание към феновете? Имате ли нещо специално, което бихте искали да им кажете с музиката си?
- Не, специално послание нямаме, просто правим музика, надяваме се и се молим хората да я харесват.

- Има ли разлика между това да свириш пред голяма аудитория и в клуб като DJ?
- "Депеш мод" е една от традиционните банди от миналото, започнахме да свирим в домовете си, после в барове и клубове, след това преминахме през малки и по- големи театри, накрая дойдоха и стадионите. Свирили сме навсякъде. Целта е да накараш хората да преживеят емоциите на музиката, според нас това се получава както на по-големите, така и на по-малките места. Това е най-важното - да докоснеш хората. Ако свириш на стадион, а хората не реагират, тогава не би трябвало да излизаш пред такава аудитория.

- Смяташ ли, че това ви държи живи толкова време, свирите почти 30 години. Как си обясняваш, че продължавате да сте модерни и активни?
- Винаги сме знаели, че турнетата са много важно нещо, особено за електронна банда като нас. Така показваме на хората, че електронната музика може да се свири на живо, да звучи добре на концерт. Освен това правим добро шоу, щастливи сме да имаме страхотен вокал, който е един от най- великите фронтмени в света, той едновременно пее, танцува и крещи, и умее да създава връзка с публиката. А правим и силни албуми. Мисля, че хората знаят, че когато излезе нов албум на "Депеш мод", в него ще има нещо интересно.

- Как се чувствате като вдъхновители на толкова много различни музиканти?
- Никога не сме се старали умишлено да бъдем такива. Това обаче е наистина забележително. Всъщност всичко, което сме постигнали в кариерата си, е изумително. Никога не сме смятали, че ще бъдем толкова популярни, това е невероятно! Не приемаме нещата за даденост и непрекъснато се стараем да записваме готини албуми и да правим добри концерти.

- Какво ви прави толкова популярни в Източна Европа?
- Не знам защо е така. Не сме правили някакви особени усилия, за да постигнем това. Още в началото на кариерата си обаче започнахме да свирим в Източна Европа и може би затова се получава така. Не знам, не мога да отговоря на този въпрос.

- Двама от вас живеят в момента в Америка, нали? Интересувате ли се от изборите в САЩ?
- Да, всичи се интересуваме.

- Смяташ ли, че ако Барак Обама спечели, светът ще се промени към по- добро?
- Мисля, че Америка може да се промени към по-добро. Възможно е страната да се самоизолира в някаква степен, което може да бъде добре за останалия свят. Смятам, че в областта на здравеопазването например както и в много други области, това би било добре за Америка. Всъщност предстоят едни много интересни избори, ако трябва да съм честен - имаме първата жена - кандидат-президент, първият чернокож, както и най-възрастният човек, който някога се е включвал в тази надпревара. Освен това тази Сара Пейлин, жена, дошла от никъде, която изглежда като средностатистическа домакиня, а може да стане вицепрезидент. В някакъв смисъл това разкрива, че Америка е идеалното място, което създава подобни кандидати. Вероятно такова е положението и във вашата страна, но мисля, че хората, които участват в тази напревара, трябва преди всичко да бъдат велики.

- Ти кого поддържаш?
- Лейбъристите във Великобритания, винаги съм бил лявоцентристки ориентиран.

- Да се върнем на групата. Имали сте толкова много проблеми, как успяхте да ги преодолеете?
- Мисля - и това не се отнася само за Анди Флетчър и "Депеш мод", че всеки има периоди в живота си, в които преживява проблеми. Мисля, че когато изживях най-дълбоката си депресия по време на турнето след албума Songs Of Faith And Devotion - тогава научих много неща за себе си. Преди всичко разбрах, че не съм специален и различен, научих, че съм човек като всички останали, проумях, че всеки преминава през тежки периоди, но винаги трябва да вярваш, че това ще те направи по-силен.

- Това ли е начинът да избягаш от собствените си демони?
- Аз не съм избягал от тях, аз ги приех, докато преди не знаех, че имам свои демони. Ако това въобще има някакъв смисъл.

- Как би описал стила на "Депеш мод"? Хората ви определят като синтпоп, поп, рок група, пост пънк?
- Ние не се опитваме да определим стила си - ние свирим електро поп, електро рок. Странно е, когато за първи път отидохме в Америка, ни питаха "каква музика свирите", ние отговорихме "поп", а те казаха "не, свирите поп, вие сте рок група". Така че ние сме щастливи, че хората ни харесват и искат да ни слушат и всъщност не ни интересува какъв етикет ни слагат.