Любимият британец на Холивуд - Хю Грант, днес празнува своята 50-годишнина, съобщи Контактмюзик.

Актьорът до такава степен е обичан от почитателите си, че те му простиха връзката с проститутката Дивайн Браун преди 13 години - скандал, който би унищожил много мъже. Вместо това той се радваше на успехи в кариерата си с филми като "Нотинг хил", "Срок за влюбване", "Дневникът на Бриджит Джоунс".

Извън Холивуд Хю Грант е имал връзки с две от най-големите английски красавици - Елизабет Хърли и Джемайма Хан.

По случай 50-годишнината на актьора глобалната независима новинарска мрежа WENN /World Entertainment News Network/ публикува 10 интересни факта от живота му, които може би някои от вас не знаят:

- Хю Грант е печелил стипендия за престижния университет Оксфорд.

- През 1995 г. редакторите на филмовата библия "Емпайър" го поставят на 43-о място в класацията си за 100-те най-сексапилни звезди в историята на киното.

- Елизабет Хърли, бившата приятелка и бизнес партньорка на Грант, кръщава съвместната им продуцентска компания "Симиън филмс" /от simian - маймуноподобен, маймунски/, защото смята, че актьорът прилича на маймуна.

- Когато филмите на Хю Грант излизат на френски, в ролята на дубльор на британеца влиза звездата на френското кино Венсан Касел, въпреки че самият Грант говори свободно езика.

- Актьорът работи над сценарий за бягството на дядо си от затворнически лагер по време на Втората световна война.

- Подобно на звездата от филмите за Хари Потър Даниъл Радклиф, Хю Грант е почитател на лондонския футболен отбор "Фулам".

- Първоначално е разглеждан за ролята на Гилдрой Локхарт в "Хари Потър и Стаята на тайните", която впоследствие е поверена на Кенет Брана.

- Като малък Хю се е учил да свири на пиано от майката на известния композитор Андрю Лойд Уебър.

- Грант не оспорва отправените му обвинения в непристойно поведение, след като полицаи го откриват в автомобил с проститутката Дивайн Браун, и е глобен 1180 долара.

- Хю Джон Мънго Грант е роден на една и съща дата с Лев Толстой, Отис Рединг, Адам Сандлър, Рейчъл Хънтър и наркобарона Франк Лукас, в образа на когото във филма "Американски гангстер" се превъплъщава Дензъл Уошингтън.