Кметове от Хасковска област настояват за промяна в Закона за обществените поръчки. Причината е, че парите за проектите, по които кандидатстват, се чакат с години, а в това време инфлацията изяжда голяма част от заложеното финансиране. Така се стига до икономия на средства, а оттам и до некачествено изпълнение. Затова кметовете предлагат във всеки проект да бъдат залагани допълнително 20 на сто за непредвидени разходи.

Почистването на коритото на река Марица в Свиленград е един от примерите за проект, при който за финансиране се е чакало с години. По цени от 2005 година почистването на близо километър тук е трябвало да струва милион и 100 хиляди лева. Днес парите са същите, но работата, която трябва да се свърши е много повече и на друга цена.

"Примерно този остров който е пред нас - до жп мостът е 16 декара, от него излизат в дървета може би с около 70-80 см. Диаметър, което показва, че работата тук е трябвало отдавна да се свърши, а не сега", посочи Георги Манолов, кмет на община Свиленград.

Бюрократичната процедура по отпускането на пари по всеки един проект в най-добрия случай сега продължава около 7 месеца. В същото време цените непрекъснато скачат. Това оскъпява ремонтните дейности и за да не губи, фирмата - изпълнител е принудена да икономисва. Стига се дори до компромиси с качеството.

Сега за да се вместят в парите по закъснели проекти, общините са принудени да измислят какви ли не хитрини. В Свиленград например, реката ще се чисти на етапи, а за да икономиса от рязане и извозване на дървен материал, сега общината го подарява на местните.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето