Най-малките ученици в Шумен ще се учат, как да се хранят здравословно и да се движат повече. Обучението е по проект за превенция на наднорменото тегло и е изготвено от местната здравна инспекция. Специалистите са установили, че близо една трета от учениците в начална степен в Шумен страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

Всички пеша вървят, но не всички спортуват, но пък им харесва да играят на компютъра, каза Цвета-ученичка в 4 клас на СОУ "Панайот Волов".

Както на възрастните и на Цвета времето не и достига, да научи уроците си и да си приготви здравословна храна.

"Аз обичам банички, но много рядко баба ми прави или пък мама. Правят ми закуски. Когато имат тати и мама много работа ми позволяват да си купувам пица, вафли, кроасани, джобове, принцеси. Купувам си най-много чипс. Чипс всички деца обичат", каза Цвета.

За да се реши проблемът със затлъстяването РИОКОЗ започва обучение сред децата в училище "Йоан Екзарх Български". Освен беседи за здравословното хранене и консултации с рехабилитатор, инспекторите ще се опитат да променят асортимента в училищните павилиони. Според специалистите трябва да има сандвичи с риба, с месо, с плънки от зеленчуци, млечни плънки. Целта е този метод на работа да бъде приложен във всички училища в Шумен.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето