Кметът на Хайфа Амрам Мицна беше избран официално начело на Партията на труда, съобщи тази сутрин израелското радио. Той ще ръководи Партията на труда на парламентарните избори на 28 януари догодина и ще бъде и нейният кандидат за премиер.

На тези избори той ще се състезава с лидера на партията "Ликуд", който ще бъде определен на първични избори в партията на 28 ноември. 
Главният съперник на Мицна, бившият министър на отбраната Бенямин Бен Елиезер, получи 38,1% от гласовете. Петдесет и седемгодишният Мицна, смятан за умерен политик, заяви, че ако стане министър-председател, ще промени курса на сегашния премиер Шарон, ще изтегли израелските войски от ивицата Газа, ще започне преговори с палестинците и главното - до една година ще премахне израелските селища от ивицата Газа. Той обеща, ако догодина бъде избран и за министър-председател, да създаде нова реалност и ново общество в държавата Израел.

Мицна предложи на главния си съперник Бен Елиезер заместник-председателския пост в партията. Амрам Мицна замина за Тел Авив, където днес ще произнесе програмна реч.