Полицай отнесе глоба от 1000 лева за това, че се е опитал за защити българското знаме. В началото на година група роми от ямболското село Бояджик - родно място на Джон Атанасов - скъсали трикольора докато се състезавали, кой ще се качи по-високо на пилона със знамето в училищния двор. Дни по-късно същите подават жалба, че са бити и малтретирани психически от пазителя на реда в селото. Дали полицаят е респектирал групичката роми и защо те се скриха от камерата ни провериха Антон Хекимян и операторът Иван Филчев.

Залогът за знамето е каса бира. Който не стигне до върха на пилона черпи. Това е облогът на групата роми в 2 през нощта след петъчната селска дискотека в Бояджик. Според тях причината да скъсат знамето е, че в кулминационния момент идва полицаят, който осветява покатерилия се с фенерче, той се стряска и пада заедно с флага.

"Същата вечер бях много агресивни - псуваха ме, обиждаха ме, казваха ми да изгася прожектора, че ще ми се случват случи", разказа полицаят Митко Чавдаров.

На другия ден групата е привикана за разпит в кметовото. 10 дни след това е подадена жалба за побой. Опитахме се да открием групата катерачи в ромската махала на Бояджик, но никой не се появи лично в своя защита.

"Бит е, целия беше разбит. Отидохме за медицинско. Демир е най-много бит, а е невинен. А ги хвана и ги разби от бой, той не е полицай, какъв е полицай", каза пред камерата на bTV Еленка от ромския квартал.

Медицинските свидетелства за побой, синини и кръвонасявания са едно от основните доказателства, които взема предвид и военната прокуратура в Сливен.

Един по един ги е викал и е нанасял побой с палка по главата - тялото и крайниците имат доказателства. Проблемът е, че е превишил служебните си задължения - трябвало е да напише докладна и да прати материалите си. Не е това начинът да изпълнява задълженията си”, каза полк. Христо Тинев.

Аз нееднократно казвам, че не съм бил никого. Сега в тия времена за мене медицински се вадят много лесно. За мене наказанието не е проблем. Мен ми е накърнена честа, става въпрос за чест. Мисля, че сливенската прокуратура излезе с едно несправедливо обвинително решение и с това смятам, че е накърнена моята чест”, каза глобеният полицаят.

До съдебното производство за опетнен национален символ е спряно. По рано прокурорите в Ямбол обявиха, че нямат достатъчно основания да образуват дело за поругаване на трибагреника - има скъсване, но тези от Ямбол не са за опетняване, защото няма умисъл.

В защита на местния си пазител скочи цялото село. Има и подписка По същото време, когато групата роми къса българското знаме в Бояджик, двама българи бяха задържани в сръбския арест за късане на сръбския флаг. И бяха съдени за уронване на авторитета на сръбската държава и поругаване на националния им символ.

У нас наказани за гавра няма

Поне полицаят няма да загуби работата си, защото наказанието е само административно. Появиха се и хора, които искат да му дадат грамота и да платят дължимите от Митко Чавдаров 1000 лева. Кметът на Бояджик пък щял да купи 100 знамена и да ги раздаде из селото.

Иначе знаме през училището вече няма да се вее. То ще виси от прозорците на школото през деня, а вечер ще е под ключ. За по сигурно.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето