Всички зрелостници, които завършват през 2003-та година ще държат задължителни матури. Вчера Върховният административен съд излезе с решение, че постъпилите в подготвителни паралелки през учебната 1998/99 година ще могат да се освободят от матурите догодина и решението не подлежи на обжалване. Решението засяга около 30 хиляди деца.

Според заместник-министърът на образованието Анастас Герджиков решението на Върховния административен съд не е изтълувано правилно:

"След като ги прегледахме много добре не видяхме в тях ВАС да е постановил в тях това, което прочетохме, чухме и видяхме в медиите."

Днес от ВАС отново потвърдиха, че решението, което са взели означава, че матурите за учениците приети през 98-ма година не са задължителни. От министерството, обаче твърдят, че това не е така.

"В момента основанието, което ни дава да твърдим, че трябва да има матури са двата закона. Указанието не произвежда такова действие", заяви Маргарита Йорданова, главен юрист в МОН.

Според юристите на просветното министерство това, че матурите са задължителни е записано в Закона за народната просвета и Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.
"Прочетете внимателно и двете решения на ВАС и ще видите, че се съобразяваме с тях", каза заместник-министърът.

"Възможно ли е 30 хиляди дипломи да са невалидни?"

"Не виждам по каква причина."

В мотивите на съда за отмяна на матурите е записано , че обучението на приетите в училищата след завършен седми клас през учебната 1998/1999 г. е провеждано при учебен план, изготвен съобразно действащите нормативни уредби. Следователно по този учебен план трябва да бъде завършено обучението в съответното училище и учениците да получат диплом за завършено средно образование при условията, утвърдени към момента на приема им в тези училища през 98-ма.
За неспазване на решение на Върховния административен съд, обаче глобата е от 100 до 500 лева.

Дванайсетокласниците, които са подали заявления за задължителните матури преди удължаването на крайния срок, ще могат да подадат нови. Това може да стане, ако учениците са променили решението си за датите и предметите, на които искат да се явят на матура. Крайният срок за подаване на заявления е 15 декември.